Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού

Θέατρο Τζένη Καρέζη, από 1 Δεκεμβρίου

Τα 4 πόδια
Ένα αγαπημένο νεοελληνικό έργο, του σπουδαίου Ιάκωβου Καμπανέλλη ζωντανεύει στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» με έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών υπό την φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Δάμπαση..

Ανήκει στα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολιτευτικής δραματουργίας και φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου, Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» γράφτηκε το 1978 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Τριάντα επτά χρόνια μετά, ο Γιώργος Δάμπασης καταθέτει τη δική του σκηνοθετική ματιά πάνω στο έργο.

Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών με προεξάρχουσα την έμπειρη Ντίνα Μιχαηλίδη πρωταγωνιστούν στο νέο αυτό ανέβασμα του έργου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Τα «Τέσσερα πόδια του τραπεζιού» αποτελεί μία αιχμηρή κοινωνικοπολιτική σάτιρα που καυτηριάζει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της δομής του καπιταλιστικού συστήματος.

Με τρόπο διεισδυτικό και δηκτικό ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σκιαγραφεί το τέλος μίας εποχής και το τέλμα μίας ολόκληρης γενιάς που αδυνατεί να ορίσει το μέλλον της. Πρωταγωνιστές της ιστορίας τα μέλη μίας «αγίας» οικογένειας, που τρώνε τις σάρκες τους πάνω από το σώμα του πατέρα τους.

Ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σημειώνει σχετικά με το έργο του:
«Τα εφτά αδέρφια, γυναίκες κι άντρες, κληρονόμοι μιας μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησης, ζουν κάτω από την τυραννική αθανασία ενός εφτάψυχου πατέρα που μολονότι είναι σε μόνιμη αφασία, διατηρεί το 51% των μετοχών, κρατώντας έτσι τους διαδόχους του σε άγνοια για τη μελλοντική υπόσταση του καθενός μέσα στην εταιρεία. Ανελέητες ραδιουργίες και λυσσαλέοι καβγάδες γίνονται συνέχεια ανάμεσά τους με στόχο την εξασφάλιση του πόστου ηγεσίας. Στην πιο άγρια απ’ τις μεταξύ τους διαμάχες και ενώ έχουν φτάσει στη με όλα τα μέσα αλληλοεξουθένωση, διαπιστώνουν, σε απόγνωση ότι κυνηγούν μια ‘τελειωμένη’ υπόθεση, επενδύουν ένα μέλλον που δεν το ορίζουν…».

Ο Γιώργος Δάμπασης στη νέα αυτή παράσταση προσεγγίζει το κείμενο με μια σύγχρονη οπτική αναδεικνύοντας το χιούμορ και την κωμικότητά του, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Επιμέλεα Κίνησης: Εύα Μιχαλά
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική: Φοιβος Δεληβοριας

Παίζουν:
Ντίνα Μιχαηλίδη, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Φώτης Λαζάρου, Ηρώ Μπέζου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Κλεοπάτρα Μάρκου, Εύα Μιχαλά

INFO: Θέατρο Τζένη Καρέζη, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.