Αστερίσκοι

Untitled 7

Μέσα στα χρόνια, κάποια βιογραφικά στοιχεία του Ι. Κ. δημοσιεύθηκαν λανθασμένα και με την αναπαραγωγή οι ανακρίβειες ήταν που μάλλον επικράτησαν! Κάποια τέτοια στοιχεία επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε στην ενότητα αυτή. Έτσι λοιπόν:

  • Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε το 1921 και όχι το 1922, όπως λανθασμένα συχνά αναφέρεται. Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά, ότι ήταν περήφανος που γεννήθηκε 100 χρόνια μετά την Επανάσταση!
  • Ήταν παντρεμένος με τη Νίκη Ιωαννίδου και όχι με την Τάνια Σαββοπούλου, όπως έχει γραφτεί λανθασμένα.
  • Χάρην αληθείας θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι είναι λάθος η πληροφορία ότι ο Ι.Κ. συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Όσο κι αν θα το ήθελε ήταν φυσικά αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο εφόσον τότε ήταν αιχμάλωτος στο Μαουτχάουζεν.
  • Φτάνοντας στην Αθήνα, η οικογένεια εγκαθίσταται στο Μεταξουργείο και όχι στη Νίκαια.
  • Ο λόγος που το θεατρικό του έργο Η Γειτονιά των Αγγέλων παρέμενε ανέκδοτο δεν είναι επειδή, όπως είπαν κάποιοι το είχε σιωπηλά αποκηρύξει, αλλά διότι ο ίδιος ο Καμπανέλλης το θεωρούσε χαμένο. Η έρευνα ωστόσο στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" το 2012, μετά από υπόδειξη του Καθηγητή Θεατρολογίας κ. Γ. Πεφάνη, τον οποίο κι ευχαριστούμε, απεκάλυψε την ύπαρξή του. Έτσι, θεωρήθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθεί στον τελευταίο τόμο των Απάντων του (Θ'), που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2014 από τις εκδόσεις Κέδρος, μαζί με τα έργα Η Αποικία των τιμωρημένων και Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά.

Comments are closed.