Untitled 1

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ (1997)

Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, Θεσσαλονίκη

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός
Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη
Μουσική: Φαίδων Χατζηαντωνίου


Η τελευταία πράξη


« ... Ο Οδυσσέας επιστρέφει σήμερα στην Ιθάκη και κρύβεται συνεχώς γιατί είναι εκτός πραγματικότητας, πάσχων μάλιστα από…μανία καταδίωξης.»
« ... Παίζοντας με τον εαυτό του, με τους ήρωές του που τον ξεγελούν, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιδιώκει να μοιραστεί τη χαρά του παιχνιδιού με τον θεατή γυρίζοντας στο μύθο του Οδυσσέα που τον έχει απασχολήσει και στο παρελθόν (Οδυσσέα γύρισε σπίτι). Τούτη τη φορά, ξετυλίγοντας το μίτο της ιστορίας του με μια έντονη πιραντελική διάθεση κι ένα χιουμοριστικό οίστρο.»


Γιώργος Βιδάλης (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Νοέμβριος 1997)



« ... Η Τελευταία Πράξη διαθέτει όλα τα συστατικά εκείνα ενός προσεκτικά δουλεμένου θεατρικού κειμένου, με άριστη πλοκή, μη αναμενόμενες ανατροπές, σφιχτούς διαλόγους και σφύζουσα, σύγχρονη θεατρική γλώσσα. Ο συγγραφέας αντλεί το υλικό του από τον ομηρικό μύθο του Οδυσσέα, κάτι που το έχει κάνει και σε παλαιότερες θεατρικές καταγραφές, εντάσσοντας τα πρωτογενή στοιχεία του μύθου στη σύγχρονη πραγματικότητα με αξιοζήλευτη μαεστρία. Ξεπερνά έτσι τον σκόπελο της υπεραπλουστευμένης «μεταφοράς» και μεταγράφει με ξεχωριστή ευαισθησία ένα νέο έργο, διαχρονικό και σύγχρονο συνάμα, άμεσο και καθημερινό.»

Μαρία Παπαδοπούλου (ΕΞΩΣΤΗΣ, Νοέμβριος 1998)



Comments are closed.