Σιλωάμ

Θέατρο Τζένη Καρέζη – από Τρίτη 18 Οκτωβρίου

Σιλωάμ

Δύο από τα πρώτα θεατρικά έργα του συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλη «Ο Κρυφός Ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), θα ανέβουν για πρώτη φορά στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι μνήμες του συγγραφέα από τα βιώματα που είχε κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, είναι ο βασικός άξονας των έργων, μνήμες που δίνουν έναν συνταρακτικό παλμό στα κείμενά του μιας είναι ακόμη νωπές. Τα έργα αποδεικνύονται εξαιρετικά επίκαιρα, αγγίζοντας ζητήματα που δεν σταμάτησαν ποτέ να απασχολούν τον άνθρωπο. Θέματα που αφορούν τις επιλογές και τις αξίες του καθενός και τον καθορισμό της τελικής του ταυτότητας και τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τις «αιώνιες» μορφές/ήρωες που δημιουργεί ο Καμπανέλλης.

«Ο Κρυφός Ήλιος» είχε χαθεί για πολλά χρόνια και ανακαλύφθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του συγγραφέα από τον καθ. Γιώργο Πεφάνη (δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005). Το «Σιλωάμ» αποτελεί την πρώτη γραφή του μονόπρακτου του Καμπανέλλη «η Οδός» και τα χειρόγραφα βρέθηκαν πρόσφατα από την κόρη του συγγραφέα, Κατερίνα Καμπανέλλη.

Τα δύο μονόπρακτα ανεβαίνουν με ενιαίο τίτλο «Σιλωάμ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου.

Λίγα λόγια για τα έργα:

Στον «Κρυφό Ήλιο», έργο ευρύ και πυκνό, με λεπτομερή περιγραφή του χώρου δράσης (κελιού του Μαουτχάουζεν), της κατάστασης και των προσώπων, οι ανατριχιαστικές περιγραφές εναλλάσσονται με ψυχολογικά παιχνίδια μεταξύ των κρατούμενων (ο Γιαπωνέζος, ο Κλέφτης, ο Γιατρός, ο Φαγιάς, ο Καλόγερος, ο Επιθεωρητής), που ψάχνουν ανάμεσά τους τον Προδότη. Ποιος πρόδωσε; Όλοι; Κανείς; Αθώοι, ένοχοι, συνένοχοι.

Στο «Σιλωάμ» (απεσταλμένος), τέσσερις σκιώδεις τραγικές υπάρξεις, ανώνυμοι (ο Πρώτος, ο Δεύτερος, ο Τρίτος, ο Τέταρτος), δηλαδή κανείς και όλοι, ζουν στην συντέλεια του κόσμου, σε ένα κελί όπου κανείς δεν μπαίνει. Ούτε οι δεσμοφύλακες. Εκεί, στα έσχατα της απελπισίας, καταφεύγει ένας κρατούμενος (ο Νοσοκόμος), για να κερδίσει λίγη ακόμη ζωή. Η απεγνωσμένη αναζήτηση της ελευθερίας συνοδεύεται από ένα ξέσπασμα για τον απόντα Θεό και μια έκρηξη εκδίκησης για την δολοφονική μηχανή.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιανναράκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική: Κώστας Μαντζώρος

Παίζουν:
Γιώργος Γιαννούτσος, Δημήτρης Κανέλλος, Ερρίκος Λίτσης, Ευθύμιος Ξυπολυτάς, Λευτέρης Παπακώστας και Κώστας Φαλελάκης.

INFO: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα

Μέρες και ώρες παραστάσεων: 18.10.2016 – 19.12.2016 στις 21:15

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.