Ο Χώρος Του Μουσείου: Περιγραφή – Παρουσίαση

Untitled 1

Από το καλοκαίρι του 2016 λειτουργεί για το κοινό το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στη γενέτειρά του, τη Νάξο. Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην περιοχή Γρόττα της Χώρας, στεγάζεται σήμερα στο πετρόκτιστο ιστορικό κτήριο, το Θεατρικό Μουσείο. Αυτό το πολύ παλιό αλλά ανακαινισμένο κτήριο βρίσκεται σε ιδανικό σημείο καθώς στην περιοχή αυτή γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη, δώρισε στο Μουσείο προσωπικά του αντικείμενα, αρχειακό υλικό, το γραφείο του με τη βιβλιοθήκη του, τις δύο τηβέννους από τα Πανεπιστήμια Κύπρου (1996) και Θεσσαλονίκης (1999), όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, διακριτικά από την Ακαδημία Αθηνών και τη βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετάλλια και τιμητικές πλακέτες, αφίσες, μακέτες και προγράμματα παραστάσεων, έργα μικρογλυπτικής του συγγραφέα, πορτραίτα, σκίτσα. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί μα παρακολουθήσει προβολές ψηφιοποιημένων συνεντεύξεων του, ταινίες τις οποίες ο ίδιος σκηνοθέτησε ή έγραψε το σενάριο, να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί καθώς και μεταφράσεις αυτών.

Ακόμη, στον χώρο του Μουσείου, οργανώνονται θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, Εργαστήρι Δημιουργικής θεατρικής γραφής και γίνονται παρουσιάσεις ανοιχτές για το κοινό με τις εργασίες των εργαστηρίων. Προβάλλονται μια φορά την εβδομάδα ταινίες σε σενάριο ή και σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Επίσης, γίνονται παρουσιάσεις θεατρικών αναλογίων, βιβλίων, διαλέξεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Comments are closed.